Ving

Röster om Charterhistoria

 

"Thomas von Seth är företagskonsult med inriktning på resebranschen. Charterhistoria är en efterföljare till hans Älskade charter från 2001. Den är uppdaterad fram till september 2008 och jämfört med föregångaren helt omarbetad och mer omfattande. Efter korta inledningskapitel om charterns förutsättningar samt om resandets ("Redan de gamla grekerna") och passagerarflygets historia redogörs i detalj för den svenska - och delvis nordiska - charterns historia från dess begynnelse på 1950-talet. Han berättar om stora och små charterbolag (researrangörer och flygbolag) och om de ofta färgstarka personligheter som varit med om att utveckla branschen. Faktaredovisningen lättas ofta upp med humoristiska anekdoter. Boken bygger till stor del på annars svårtillgängliga uppgifter från intervjuer med de inblandade. Författaren berättar också om hur politisk och ekonomisk oro samt naturkatastrofer påverkar marknaden, bl.a. ägnas ett helt kapitel åt tsunamikatastrofen i Sydostasien. Boken är rikt illustrerad med svartvita fotografier. I slutet finns en kortfattad charterhistoria i årtal, källredovisning, litteraturförteckning och register."

Etienne Edberg

BTJ


"...

Detta är en bok som är svår att lägga ifrån sig när man en gång börjat läsa ..."

Lennart Berns

Turistjournalisten


"Sällskapsresans bibel ..."

Travel News


"...

Thomas von Seth kryddar sin Charterhistoria med detaljer om den tid som flytt: Kanske minns någon resrådet till Gran Canaria 1962 att ”Smoking och aftonklänning är helt frivilligt, men mörk kostym går bra överallt”.

 

Men en charterhistoria om svenskarnas resande är inte bara solsken och Thomas von Seths bok vittnar om den turbulenta resan. Efter pionjärer som Reso, Transair och Hardings växte chartern, men vägen var kantad av hinder, som 1970-talets oljekris, 80-talets strejker och devalveringar, 90-talets krig och ekonomiska bakslag, och det nya millenniet som började med terror, SARS och tsunami.

 

Även om Thomas von Seth får beta av en mängd olika charter­arrangörer som försvunnit, tycks inget stoppa svenskarnas reslust och boken Charterhistoria är mycket läsvärd för de tiotusentals svenskar som någon gång arbetat i resebranschen. Men den är också en guldgruva för den resenär som vill veta något om sin arrangör.

 

I det sista kapitlet noterar Thomas von Seth årets finanskris men han kan sin historia och vet att sådant hör till. Branschen har alltid kunnat anpassa sig och så sent som i fjol hade charterbranschen rekordvinster.

..."

Johan Hellekant
Svenska Dagbladet


"Svensk charterhistoria från pärm till pärm

Jag vet inte vad du gjorde i helgen, men förmodligen läste du inte Charterhistoria av Thomas von Seth. Det gjorde jag.


Boken är ett fynd för den som är genuint intresserad av resebranschen i Sverige, i synnerhet hur charterbolagen vuxit fram och utvecklats.

 

Förutom att boken väldisponerat och stringent berättar historierna om bolag som Ving, Fritidsresor, Apollo och Solresor bjuds också på ett helt kapitel om flodvågskatastrofen i Thailand 2004.

 

Ett par kuriosablänkare hittar jag också. Som att Vingresor redan 1971 flög till ett så udda och avlägset resmål som Sri Lanka och att fotbollslandslagets läkare Magnus Forssblad är delägare i Airtours. Vem kunde ana? ...

Göran Ingman
Görans reseblogg
BortaBra.se


"Unik beskrivning av charterbranschens historia ..."

Boarding.no


"... Mer info om denna fantastiska bok (nej, jag får inte betalt för att göra reklam för den) finns på www.charterhistoria.se/."

Hans Jakobsson
Scanair.no Forum


En märkvärdig, stor liten bok

Charterhistoria av Thomas von Seth är en både märklig och märkvärdig bok. Märklig för att den med en närmast nerd-artad detaljrikedom skildrar stort och smått i en del av reseindustrin som de flesta har en sorts relation till. Märkvärdig för att den fångar läsarens intresse och ger en enorm rikedom av anekdoter och bakgrundsbeskrivningar ...

 

... Bildmaterialet är en helt egen historia. Och en guldgruva. Man blir imponerad av författarens förmåga att rota fram alla skojiga och närmast kult-artade bilder ...

Anders Holst
Branschprofil


... Ett bättre klapptips till kolleger i reseindustrin är Thomas von Seths nya bok: Charterhistoria. En ganska fantastisk historia med massor av "känna-igen-sig" känsla. Läs mer om boken i nya numret av Resflex eller gå in på hemsidan: www.charterhistoria.se ...

Erik Stenfors
Resflex.se