Fritidsresor

BAKSIDESTEXT

 

För litet mer än femtio år sedan var Thailand ett avlägset land dit bara förmögna människor med en viss portion äventyrslystnad kunde ta sig. Då hade ytterst få svenskar hört talas om platser som Mallorca, Kreta och Antalya samtidigt som Playa del Inglés och Puerto Rico överhuvudtaget inte fanns på kartan.

 

Att det inte längre är så kan vi till stor del tacka chartern för.

 

De första charterarrangörerna såg dagens ljus under 1950-talet och drevs ofta av entusiastiska entreprenörer. Men utvecklingen, som långt ifrån alltid varit smärtfri, har gått med en rasande fart och idag domineras branschen av multinationella koncerner.

 

I Charterhistoria berättar Thomas von Seth om de företag och de människor som i högsta grad bidragit till att vi idag gör drygt två miljoner charterresor om året – bara från Sverige.

 

Vi får möta alla de nu kända arrangörerna men också mer eller mindre bortglömda aktörer som Transair, Periklis Resor, Viva Holidays och Budget 2000. I Charterhistoria blandas fakta med anekdoter och skandaler om och kring en färgstark bransch. Dessutom ägnas ett helt kapitel åt den största tragedin i charterns historia: flodvågskatastrofen 2004.

 

Thomas von Seth har tidigare skrivit Älskade charter, en mer kortfattad beskrivning kring samma ämne.

 

Pressröster om älskade charter av Thomas von Seth

“Thomas von Seth har röjt mark, det är helt klart…”

Nils-Erik Ekstrand, DN

 

“Det är mycket fakta i Älskade charter … Givetvis ofrånkomligt om man ska försöka ge en rättvis bild av charterns utveckling. Men här finns också en hel del att dra på munnen åt”.

Claes-Allan Lundin, Expressen

 

“En värdefull tillbakablick ger reseskribenten Thomas von Seth i boken Älskade charter”. Johan Hellekant, Svenska Dagbladet “… det här är faktiskt riktigt intressant läsning …”.

TT Spektra