Christer Sandahl in memoriam

 

Christer SandahlChrister Sandahl, Stockholm, har avlidit I en ålder av 65 år. Han efterlämnar sin fru Barbro och barnen Julia och Joakim samt många, många vänner.


Christer började sin karriär som säljansvarig på Club 33 i en ombyggd liten garderob på kontoret och slutade med att han var vd och koncernchef under tjugo år for reseimperiet Scandinavian Leisure Group, där förutom Ving och Sunwinghotellen, bland annat flygbolaget Premiair och researrangörerna Always, Spies och Tjæreborg inkorporerades under åren. Efter att ha lämnat sina operativa uppdrag anlitades han i styrelserna för bland annat ägarbolaget till reseimperiet MyTravel, Hotell Rival, 2Enterteain och Proffice. När Nyman & Schultz gick i konkurs 1967 fick Christer och många av oss unga Club 33-are framskjutna positioner i det nybildade Vingresor/Club 33 AB.


Resebranschen genomgick en explosiv utveckling under dessa år. Kundanpassade produkter och låga priser gjorde Vingresor/Club 33 marknadsledande. Christer blev den självklare marknads- och produktansvarige i företaget. Trots hårda arbetsdagar nattpratade han på Sveriges Radio och kom nyduschad till jobbet om morgnarna – alltid på gott humör och med nya idéer. Han älskade att upptäcka nya resmål och hade näsa för vad vi vill uppleva på semestern; "årets två viktigaste veckor" som han marknadsförde. Men han blev aldrig mer arbetsnarkoman än han tillät sig. Han var pionjär och tog pappaledigt när hans barn var små.


Christer var inte bara begåvad affärsmässigt utan använde också sin sångtalang på firmafester, då pengarna inte räckte till artister, och skrev fantastiska texter till oss kolleger på födelsedagarna. Christer var alltså en mångkonstnär med värme och humor. Hans personlighet och sätt att vara bidrog starkt till den företagskultur som växte fram i Vingresor/Club 33 AB. Ingen managementlitteratur i världen kan lära ut vad han förmedlade genom sin begåvning. Endast en mogen varm människa med integritet kan skapa ett framgångsrikt företagsklimat – Christer Sandahl var en sådan.


Vi otaliga vänner är tacksamma över att ha fått arbeta och umgås med Christer. Han var älskad som kollega, chef och inte minst människa. Han förstod att ta vara på livets goda och hade förmågan att sprida välbefinnande och glädje.


Å alla arbetskamraters vägnar
Torsten Press, Jan Carlzon,
Christer Magnusson, Sam Weihagen

 


 

Saxat från Thomas Cooks intranät (med tillstånd av Sam Weihagen):

 

Christer SandahlDet har nu gått några veckor sedan Christer gick bort och när han idag begravs kommer det förstås fram en mängd minnen om vad vi upplevt tillsammans och hur han som vår chef under 16 år lotsade företaget framåt.

 

Christer hade tidigt klart för sig att för en researrangör som ville vara marknadsledande hade storleken betydelse, eftersom stora arrangörer får en mycket bättre kostnadsstruktur. Med vår dåvarande ägares (SAS) goda minne började han därför försöka få företaget att snabbt växa, både genom att Ving blev större, men också genom olika företagsuppköp. Ett lyckat sådant var Saga Solreiser, ett annat lite mera spektakulärt och epokgörande var köpet av Spies/Tjæreborg. Med Spies/Tjæreborg-affären kom också helägandet av det då nybildade flygbolaget Premiair (numera Thomas Cook Airlines Scandinavia). Skapandet av Premiair genom en sammanslagning av de dåvarande arga konkurrenterna Spies och Vings charterbolag gav oss en av de viktigaste grundstenarna i det som i dag är Nordens mest lönsamma researrangörsgrupp!

 

Christer var en chanstagare, inte bara vid spelborden, utan också i affärer. Utan hans vilja att ta risker hade vi idag inte haft ett Sunwing på Kreta och troligen inte i Arguineguín heller. Precis som vid spelbordet får man ibland dåliga kort, projektet Five Aces som skulle etablera oss i Sydeuropa var en sådan giv.

 

När SAS -93 fick problem och ville renodla sin verksamhet såg Christer med sin i grunden alltid positiva livssyn, till skillnad från många andra, detta som en möjlighet för såväl företaget som människorna i företaget att starta en ny spännande resa mot okänt mål. Han fick snabbt en god relation med en annan spelare, den engelske entreprenören David Crossland och snart var vi en del av ett ungt engelskt reseföretag med stora drömmar, eller som Christer uttryckte det - vi gick från att vara en liten fisk i ett stort akvarium till att vara en stor fisk i ett lite mindre akvarium. För Christer, och för många av oss andra, bland annat mig började så en resa med internationella förtecken. Den har haft många toppar och dalar och många är personligheterna som varit med kortare eller längre tid.

 

Med sitt engagemang och sin gedigna kunskap om hur man marknadsför och säljer semesterpaket blev Christer en av ledarna i det som då hette Airtours plc och som under sin storhetstid var Europas största resekoncern, tillika hälftenägare i ett av Europas största kyssningsrederier, italienska Costa.

 

I det unga Ving fanns en speciell anda, eller kultur som man kanske säger idag, och som hade sin grund i ett ungt sammansvetsat gäng med många delade intressen, för vilka arbetet på många sätt var ett sätt att leva. I 70/80-talets managementlitteratur började man notera att i de flesta riktigt framgångsrika företag firade man alltid gemensamt sina framgångar. Att fira ingick absolut i Vingkulturen och Christer var ofta festfix-ansvarig. Med sitt goda humör och sin undertryckta önskan om att vara estradör var han den självklare talaren, och ibland sångaren, och under goda år fick Vings fester en speciell magi runt sig, kulmen var förstås 1-2-3 festen på Sunwing Rhodos i samband med Vings 30-årsdag, dit alla anställda i Sverige och Norge flögs i specialchartrade Scanair-maskiner.

 

När företaget växte blev behovet av en konkretisering av Vingkulturen nödvändig och på sitt enkla, träffsäkra sätt löste Christer detta genom en mening som sa allt:
- Det ska vara roligt, utvecklande och lönsamt att göra bra jobb i Ving. Devisen lever kvar hos många än idag och lade grunden till det som vi nu kallar Our Way.

 

Han hade ett varmt hjärta Sandahl, men också ett kallt huvud. Bakom det generösa leendet fanns alltid en stark vilja och klara personliga målsättningar. Han gav sällan upp, varken i affärer eller i diskussioner, utan letade efter nya infallsvinklar för att nå ett resultat eller få sin åsikt bekräftad, något som ofta ledde till sena kvällar runt om världens semesterorter.

Ving/SLG/MyTravel/Thomas Cook fanns i hans tankar ända fram till slutet. För det mesta tyckte han att vi skötte oss bra, ibland kanske till och med förvånansvärt bra. Jag tror faktiskt han var minst lika stolt som jag när vi första gången nådde 1 miljard i vinst. Vi är många som kommer sakna honom men vi hoppas han fortsätter följa oss från sin charterhimmel och vara stolt över vad vi presterar.

                                                                                                 Sam

 

 

Att Christer gjort avtryck i företaget råder ingen tvekan. Han var väldigt omtyckt och uppskattad. I koncernledningen är det många som har fina minnen från åren då Christer var chef och kollega. Nedan har vi samlat några minnesord.

”Christer hade en unik förmåga att sprida trivsel och glädje omkring sig och påverkade på så sätt starkt människorna omkring sig och företagskulturen i Ving. Han var också föregångare på många områden bla var han pappaledig en tid när få kunde förstå att det var något som även män kunde vara. Han såg och uppmärksammade ledarförmåga hos kvinnor och uppmuntrade mig att utvecklas och tro på mig själv och bidrog på så sätt till att jag kunde utvecklas i olika roller.

Christer var ju en gudabenådad talare och kunde trollbinda en publik med i stort sätt vilket ämne som helst. Men han var också en estradör vilket han fick många tillfällen att visa, ett minnesvärt sådant var när han showade på scen för 700 gäster iklädd sin legendariska guldlamékavaj på Ving's 40-årsjubilum. Personligen gillade jag hans version av den tyska dirigenten bäst - den bejublade rollfiguren som dök upp på många säljkonferenser där vi (säkert av kostnadsskäl) hade fått stå för underhållningen själva.

Han var en föregångare av stora mått och en av de få som fått vara med och se resebranchen utvecklas från den lilla lokala resebyrån på hörnet till stor industri och detta i en tid chartern gjorde det möjligt för många att kunna resa. Som chef för det ledande företaget bidrog Christer på många sätt till den utvecklingen. Han var en person som jag tror att alla, oavsett om man jobbade nära honom eller träffat honom flyktigt vid något tillfälle, minns med stor värme!" Eivor Andersson


”Christer har betytt otroligt mycket för mig. Han gav mig förtroendet att ta ansvar för all IT-verksamhet i företaget och gjorde mig dessutom till IT’s representant i koncernledningen. Därmed blev jag den första kvinnliga representanten, utöver sekreterarna, i koncernledningen”.   Margaretha Bremar


”Christer har haft meget stor betydning for mig i vor skandinaviske rejsegruppe. Christer ansatte mig i sin tid som direktør for det daværende Premiair og har i den tid, han var min chef, vist mig stor tillid og opbakning – også i de lidt vanskelige tider i flyselskabet. Christer som chef var en god sparringspartner, som man kunne diskutere alle typer spørgsmål med.

Et særligt minde jeg har om Christer ligger nogen år tilbage. Christer kunne jo godt lide at spille om penge, og han foreslog mig en dag med stor begejstring at vi skulle indføre lotto ombord på Premiairs flyvninger til glæde for vore gæster, selskabets økonomi. Min første reaktion var at det bestemt ikke var noget, som vores gæster ville bryde sig om, og dermed et ret beskedent salg, som næppe dækkede omkostningerne til indkøb af spillene. Men jeg tog helt fejl. Skrabelotto blevet meget hurtigt en bragende succes, som vores gæster syntes både var spændende og underholdende ombord og i tillæg fik flyselskabet et tocifret millionbeløb i nettoindtægt. Lottospillene er fortsat siden og er blevet kopieret af andre flyselskaber.

Christer har betydet meget for vor rejsegruppe og har været med til at skabe det solide grundlag, som gør at vi i dag i Norden har de mest efterspurgte rejseprodukter, og det gør at koncernen har en sund økonomi”. Tom Clausen


”Mitt bästa minne av Christer är alla roliga spex som han ställde till med på konferenser. Man riktigt såg hur han njöt i fulla drag”. Peter Grandell


”For meg var Christer en inspirerende leder med mange talenter. Da lille Saga Solreiser sommeren 1992 skulle lansere et familieprodukt, var det Christer som kom opp med navnet Garden. I dag, 17 år senere, er Garden i tillegg til Sunwing med på å gjøre oss i Ving, Spies og Tjäreborg til Nordens sterkeste familiearrangør”. Gunnar Grosvold


”Man kan säga att Christer kom in som den stora frälsaren i mitt liv. Året var 1996 och jag jobbade på Spies och vi hade det då riktigt tufft i Danmark. SLG köpte oss och med det fick vi Christer som chef vilket visade sig bli en riktig fullträff. Christer hade visioner, kompetens och starka utvecklingsambitioner. Han var oerhört professionell samtidigt som han var väldigt lik Simon Spies i tankesättet. Det var en stor befrielse för oss att få en sådan chef.

Han var också den som lade grunden till att vi kunnat driva vår verksamhet på skandinaviskt vis, trots utländskt ägande. Att vara nära sin marknad och nära sina kunder för att få dem att vilja återvända till oss. Något som Sam fortsatt med och förvaltat väl.

Christer var en oerhört behaglig person, och mycket social och vältalig. Jag har nog aldrig mött någon som varit så formidabel på att formulera sig i skrift och tal som Christer var”. Bjarne Hornbek


”Som chef var Christer alltid lyssnande och avslappnad. Att flygen hade tidtabell var för honom inte det viktigaste när vi var ute och reste, desto viktigare var att vi hade den positiva inre andan. Så visst kunde vi missa ett par flyg här och där och fick boka om oss. Då var Christer alltid helt cool!”. Gustaf König


Jag hade förmånen att arbeta nära Christer några år i början av min karriär, från starten av Spanair 1988, bildandet av SLG 1989 tills Airtours köpte oss 1994. Christer hade en vision - att SLG skulle bli en vertikalt integrerad grupp och en större internationell spelare. Strategin var att åstadkomma det sistnämnda genom en allians med touroperators i andra länder och att vi köpte minoritetsposter i små/medelstora arrangörer på marknader med en potential att bli "mogna" chartermarknader. Dessvärre blev väl egentligen inte något av dessa joint ventures särskilt framgångsrika, mycket beroende på första Gulfkriget dock, men sett i ljuset av hur industrin utvecklas får man säga att han var inne på rätt spår och det långt före alla andra.

För Ving betydde Christer oerhört mycket. Han har helt satt sin prägel på företaget, och med det som idag är TCNE. I sitt fokus på såväl kunder som medarbetare låg han utan tvekan långt före sin tid och det är något vi alla har glädje av idag”. Lars Löfgren


”Første gang jeg mødte Christer var på høsten 95 hvor forhandlingerne mellem SLG og Spies koncernen var i gang.Bjarne Hornbek, H. P. Andersen og jeg selv blev indbudt til et møde i på en kro i Nordsjælland med SLG's ledningsgrup. Den måde vi blev bemødt af Christer var helt fantastisk. Det var en følelse af umiddelbar stor tilhørighed, tillid og højt til loftet.

Siden da har jeg som CFO arbejdet tæt sammen med Christer, og han står for mig som en stor visionær strateg, som kan få mange forkellige individer til at fungere vældig bra ihop.

Han har været en meget stor loyal støtte for mig i vores fælles opgave med at få engelmännen til at forstå og acceptere vores forretningsmodel. Han var altid imødekommende og åben, og var gennem perioden den bedste leder jeg endnu havde haft (den position har Sam taget over).

Jeg socialiserede mig ikke med Christer, men når KL holdt møder i udlandet var Christer altid interesseret i at komme på Casino, og det lykkedes ham altid at overtale nogle af kollegerne, incl mig selv, til at tage med, selv om det var meget tæt på midnat. Han må have haft en heldig hånd, for som jeg huser det vandt han oftere end han tabte.  Det var i hvert fald det han sagde!!
  
Christer har været en af de helt store pionerer i udviklingen af charterkonceptet, og det er ikke mindst hans store fortjeneste at Ving er det stærekeste rejse varemærke i Sverige i dag, selv om Fritte påstår noget andet. Han var vel "Mister Charter" i Norden, da Simon Spies og præsetn Krogager var borte.
Hans evner og viden om industrien undertsreges af og blev udnyttet af David Crossland, som anvendte Christer som en form for mentor.

Christer var ikke meget for konflikter, men udstrålede "snällisme" i hele sin væremåde”. Svend Erik Nielsen